You are here

Bygningerne i gamle dage

  • O.p.momme skitse af byens hus

    Fotograf: Oliver Jøhnk Boel

  • Duebrødre Hospital i Roskilde 1880. (Rimeligvis stiftet i det 13. århundrede)

  • Christian Krøll: ”Parti fra Duebrødre Hospital”, o. 1860.

  • Et udsnit af tapetet i Byrådssalen, hvor man kan se en såkaldt ”rapport” med en spejlvendt ørn.

  • Det gamle Rådhus omkring år 1870.

  • O.H. Schmeltz

Ét hus – tre bygninger

”Byens hus” er som regel betegnelsen for byens fungerende rådhus. Og det var netop titlen, da lokalhistoriker Lotte Fang sammen med Laura Bjerrum, Oda Jakobsen og Kaj V. Hansen i 1984 skrev et 100-års jubilæumsskrift om Roskildes rådhus på Stændertorvet. 

Små 30 år senere blev betegnelsen brugt som arbejdstitel. Byrådet ønskede at skabe nyt liv for Roskilde Kommunes borgere i den bevaringsværdige og delvist fredede bygning. Det fungerende rådhus var med Kommunereformen for længst flyttet i større lokaler på Køgevej. Projektet skred frem og navnet holdt ved. Også selvom det undervejs kom til at omfatte et andet bevaringsværdigt hus, nemlig det gamle Duebrødre Hospital. Byens hus slog derfor dørene op til to huse den 15. maj 2015. Et tredje hus kom kort efter til. Om end meget mindre end de to bevaringsværdige naboer, så er toiletbygningen midt imellem – i folkemunde kaldet ”Nødtørften” – en meget vigtig del af Byens hus Roskilde, af åbenlyse grunde.

I dag: Et moderne demokratihus på 3.000 m2

De tre huse og sammenlagt 3.000 kvadratmeter rummer alt, hvad hjertet kan begære. Fra smukke imiterede gyldenlæder tapeter, kringelkroge og smugkig til både Domkirken, gården og gaden. Til kreative mødefaciliteter, eksperimenterende deltagelsesformer og eftersigende en af Danmarks smukkeste offentlige toiletbygninger. Visionen er at være et permanent folkemøde, en katalysator for byliv, en forpost for alle kommunen aktører og et sted for studerende – i alle aldre.

Dette moderne medborger- og demokratihus understøtter hverdagens medborgerskab. Sekretariatet låner fx lokaler ud til Roskildes aktive indbyggere i alle afskygninger, lytter til mangt og meget, skaber forbindelser på tværs, hepper og bakker op. Her er den gældende valuta det fysiske møde, inspiration, initiativ og medansvar. Husreglerne lyder derfor:

Byens hus er For alle. Vi har et Fælles ansvar. Så Bare spørg!

Fortid – nutid – fremtid

Siden indvielsen den 15. maj 2015 er aktiviteten i huset steget støt. 900 arrangementer i 2016. Næsten 3.000 i 2019. Små møder, større konferencer, koordineringskaffe, foredrag, forsamlinger, udstillinger, spørge-cafeer og vielser næsten hver lørdag. Huset oplever stor interesse ikke mindst omkring bygningernes historie. Derfor skabte vi tilbage i 2016 i samarbejde med lokalhistoriker Lotte Fang denne lille pixi-version af husets historie fra starten i 1880 til i dag. Den gik som varmt brød i forbindelse med restaureringen af Den Gamle Byrådssal i 2017. Vi synes det er vigtig at tage historien med sig.

Man kan meget vel sige at: I fortidens bygninger fremelskes nutidens initiativer, som skaber fremtidens muligheder.   

God læse- og initiativlyst

Kathrine Krone Laurent, Sekretariatsleder, Byens hus Roskilde siden maj 2015

Det har vi lært om Den Gamle Byrådssal

I 2017 blev Den Gamle Byrådssal, som er hjertet i Byens hus, restaureret. Det tog fire måneder og Beckett-Fonden og Roskilde Museum bidrog til, at der blev lavet en særlig formidling af Den Gamle Byrådssal og dets inventar. Salen blev genindviet med en fest den 14. oktober 2017.

Se med her når salen invies Genåbningen af Byrådssalen

 

  

 

 


 

 

 


 

Senest opdateret

12.05.2020