Det startede med en ide om at sætte gang i VÆRKstedet. Men nu er VÆRK på vej til at blive et magisk projekt, der kan vise nye vej ind i foreningslivet samtidig med, at alle kan blive VÆRKfører for en dag og dele de VÆRKtøjer, der skal til for at lave håndVÆRK til glæde for hovedet.
Hver onsdag i Byens hus, i efteråret 2024, har lokale kunstnere, professionelle undervisere og helt almindelige lokale ildsjæle delt deres evner og givet muligheden for deltagerne at prøve noget nyt. Muligheden for at guide igennem kreativ fordybelse og transformation via brug af hænderne.
Missionen med VÆRK er at vise at…
- ALLE har noget, de kan lære andre (borger til borger)
- Kreativitet med hænderne kan skabe mental succes (Craft psykologi)
- Byens hus er et godt sted at starte (uformelt drop in)
- Byens hus et trygt sted at teste (vise nye i foreningsliv og folkeoplysning)
VÆRK som det fælles tredje
Der er kommet stor samfundsfokus på værdien af ”det fælles tredje”, som er en betegnelse for en aktivitet, som to eller flere kan udføre i fællesskab. Det er aktiviteten der er i fokus, fællesskabet, der opstår, er en kæmpe bonus. Og der er brug for veje ind til fællesskaber for dem, der ikke allerede er aktive i ét.
Brug hænderne for hovedets skyld
VÆRK er også inspireret af det, der kaldes craft-psykologi (oversat: håndværks psykologi). Det handler om de positive effekter, det har at lave håndarbejde og håndværk. Det skal ikke erstatte psykiatrisk behandling, men det kan bidrage til arbejdet med mental velvære.
VÆRK i 2025
I 2025 drømmer vi om, at VÆRK kan bidrage til både en hverdag i trivsel og til Folkeoplysningens Laboratorium ved at udvikle videre på konceptet sammen med Aftenskoler, evt. Ungdomsskolen, foreningslivet og kommunale kollegaer. I Roskilde Kommune understøttes det aktive liv af deltagelse i foreningerne, der ligesom oplysningsforbundene, tilbyder deltagelse i et varieret og bredt felt af aktiviteter. Med VÆRK har Byens hus indledt et arbejde med at inddrage engagerede borgere i arbejdet med brobygning mellem individer, foreninger og oplysningsforbund. For at gøre noget sammen - med hænderne.
Har du hørt om Folkeoplysningens Laboratorium?
Derfor har Folkeoplysningsudvalget taget initiativ til at etablere Folkeoplysningens Laboratorium.
Aftenskoler og foreninger er inviteret til at gå ind og sætte en række eksperimenter i søen. Eksperimenterne i laboratoriet følges af Vifo – Videncenter for Folkeoplysning, som vil analysere og formidle resultaterne.
Læs mere her: Folkeoplysningens Laboratorium