Svævende svampe under lysfesten
Kunstinstallationen Svævende Svampe og Lysende Sætninger i Restaurant Raadhuskælderens have under lysfesten. Inspireret af den danske opdagelsesrejsende Vitus Berings rejser til fjernøsten samt de oldgamle glassvampe, der lever på bunden af Beringshavet. I november blev installationen inviteret til parken ved Karens Minde Kulturhus i Valby.
Installationen og den tilhørerende lydkulisse er skabt af scenograf Annika Nilsson og digter/dramatiker Peter Campbell Bensted fra TIFUGLEPÅTAGET - i samarbejde med Restaurant Raadhuskælderen og Byens hus.
Optog under lysfesten
For andet år afholdt stifteren af Teater Håndholdt workshops med de foreninger og grupper, som skulle deltage i årets lysfestoptog til lysfesten i januar. Desuden blev der skabt nye kostumer til mange af deltagerne og - traditionen tro - til frontpersonen i optoget.
Optoget blev udviklet og afviklet af dukkefører Sif Jessen Hyemøller fra TIFUGLEPÅTAGET.
Fundraising workshop - Få realiseret dit projekt!
Byens hus har to gange udbudt gratis fundraising workshops med to erfarne fundraisere. I april i en online udgave og i november i et udsolgt arrangement afholdt i Byens hus.
Begge workshops blev afviklet af Dennis Hørmann og Kirsten Løffler Reich fra TIFUGLEPÅTAGET.
Coronarefleksioner
Den første refleksion blev gennemført d. 20. maj i Den Gamle Byrådssal i Byens hus under corona-nedlukningen. En cirkel af ti stole dannede rammen om en fælles samtalecirkel samt to og to-samtaler og tavs refleksion. Samtalen blev faciliteret og optaget af lyddesigneren Bobby Salomon Hess. Der blev afholdt fire coronarefleksioner.
Formatet er udviklet af forfatter Jakob Fälling og kurator Marie Berthelsen fra TIFUGLEPÅTAGET med støtte fra Byens hus og Kulturministeriet.
Camp Colonel på Stændertorvet i centrum af Roskilde
Byens hus ønskede at markere, at Roskilde Festival var aflyst med en kunstinstallation. Derfor blev den internationalt anerkendte Thierry Geoffroy/Colonel inviteret. Han måtte udsætte sin store udstilling i München pga. corona og ville derfor gerne medvirke. Colonel arbejder i nuet og retter sit kunstneriske blik mod den aktuelle og samtiden, og hans lærred er... kuppeltelte! Installationen reflekterede vores samtid og mindede byen om savnet af Roskilde Festival, som skulle have været afviklet for 50. gang i år.
Formatet var udviklet i samarbejde med kunstneren og kurator Marie Berthelsen fra TIFUGLEPÅTAGET med støtte fra Byens hus.
SELVSKREVEN i sommerferien
Henover fire mandage i sommerferien afviklede kulturforeningen WoWiWo YoWi - Youth Wing en gratis skriveworkshop på INSP! Skriveworkshoppen var for alle mellem 15 og 25 år, der kan lide at skrive eller gerne ville prøve kræfter med det. Workshoppen tog udgangspunkt i at skrive for at bearbejde sit eget liv på forskellige måder.
Digter/dramatiker Peter Campbell Bensted fra TIFUGLEPÅTAGET har oprettet unge afdelingen WoWiWo YoWi - Youth Wing.
20/20 Visions i Den Gamle Byrådssal i august/september
12 klasser (i alt 360 elever) fra 1.g på Roskilde Gymnasium blev inviteret ind i Den Gamle Byrådssal på Stændertorvet. Her producerede de digitale bøger med deres helt personlige haiku digte knyttet til et udvalgt foto. Over 6 timer lærte hver klasse, hvordan man skaber et haiku digt, og de lærte teknikken med Augmented Reality. 4 klasser af gangen sluttede efterfølgende af med oplæsninger og fremlæggelser i kantinen på Roskilde Gymnasium. Et par eleverne har efterfølgende meldt sig ind i WoWiWo YoWi - Youth Wing.
Arrangeret af digter/dramatiker Peter Campbell Bensted fra TIFUGLEPÅTAGET i samarbejde med Byens hus.
Medborgerskabet foran Byens hus på Stændertorvet
En udendørs forlængelse af det kommunale medborger- og demokratihus, Byens hus. Den multifunktionelle enhed er altid åben og giver, med lys og skiftende opslag og indhold, følelsen af liv. I en tid, hvor vi ikke kan mødes indendørs, og savner fælles oplevelser. Her mødes vi - men ikke nødvendigvis samtidig. Som et fælles tredje sted i byens midte fungerer Medborgerskabet som både samtalestarter og socialt vidnesbyrd om alle de andre dejlige medborgere, der også har sat et spor: en bold, en bog, en tanke.
Huset er tegnet af designer og møbelkunstner Jesper Stilling Tarnø fra TIFUGLEPÅTAGET i samarbejde med Byens hus. Opført af Kurtzweil Design og produktion lysløsning ved InstaLight fra Roskilde.
Utopier ved stranden nær Sct. Hans Have
I september gæstede den optiske installation Brodmann's Institut for Evige Utopier stranden nedenfor Sct. Hans Have. Her kunne de forbipasserende få en anderledes oplevelse af stedets biotoper og af, hvordan vores øjne ser verden. Installation bød på oplevelser inden og uden for teltet, hvor biologiske fænomener sattes ind i et sanseligt forløb, der skabte forbindelser mellem vandet i fjorden og vandet i vores egne kroppe.
Udviklet i et samarbejde mellem scenograf Annika Nilsson fra TIFUGLEPÅTAGET og miljøorganisationen NOAH.
Kompas/friluftsklipning
Hår og tanker vokser begge vildt ud af hovedet. En del borgere fik et gratis klip på Stændertorvet, og hår og tanker blev efterfølgende anonymt udstillet i Byens hus.
Arrangeret af scenograf Annika Nilsson fra TIFUGLEPÅTAGET.
Carbe Verbum - Verdens Første Augmented Reality Folkebibliotek i en Skov
WorldWideWords og Peter Campbell Bensted afholdt tre fantastiske sensommer weekends i august/september i Sct. Hans Haves kapel. Her havde børn, unge, forældre, bedsteforældre og mange andre fra Roskilde (og resten af verden) skrevet historier og digte på træer, sten, døre m.v. Resultaterne blev præsenteret på en Augmented Reality Skovvandring en lørdag i september - og vil fortsat kunne opleves via Augmented Reality app'en Artivive.
Arrangeret af digter/dramatiker Peter Campbell Bensted fra TIFUGLEPÅTAGET i samarbejde med Sct. Hans Have.
Verdensarvsdag
Elever fra Roskilde Gymnasium stod for fortællinger inden og uden for kirken. ROMU lavede byvandringer, Teknisk Skole demonstrerede gammelt håndværk på Stændertorvet, flere forløb med orgelbyggeri og minikoncert for folkeskoleelever. Byens hus arrangerede Corona Camino med spørgsmål om Domkirken som udgangspunkt. KOR KOR sang verdensarvssangen udenfor og inde i kirken, aftensangen med drengekoret sluttede dagen af med udlevering af verdensarvshæftet med finurlige fortællinger fra Domkirken.
Billedkunstner og grafiker Kenneth Olsson fra TIFUGLEPÅTAGET har stået for layout på verdensarvshæftet.
Corona Camino - Samtalekort til inspiration
Da corona stadig var nyt for os alle, tog Byens hus initiativ til Corona Camino. Det går i al sin enkelhed ud på, at man går en tur med en samtalepartner og et samtalekort. Samtalekortene har forskellige overskrifter, og man vælger helt selv dét kort, der lyder mest interessant. Samtalekortene er en guide, der sætter rammerne for et samtaleemne. Kortene har en række underspørgsmål, man kan bruge som inspiration til samtale, fx hvad der har været en øjenåbner og/eller udfordrende i tiden med corona.
Kortene er udarbejdet af Kirsten Løffler Reich fra TIFUGLEPÅTAGET.
BOGLÆNS - Bøgerne tilbage til læserne
Boglæns redder gode, brugte bøger fra at blive kasseret og destrueret, og sørger for, at bøgerne kommer videre, så de kan få nye læsere og sprede læselyst.
Indtil videre har Boglæns indsamlet og leveret bøger til bl.a.:
- Kulturhuse - kogebøger og hobbybøger
- Kvindekrisecentre - skønlitteratur, krimier, børne- og ungdomsbøger
- Bogbyttehylder og bogbyttearrangementer - alle genrer
Boglæns er udviklet af Kirsten Løffler Reich fra TIFUGLEPÅTAGET.
Erindringsfabrikken på plejehjem i Roskilde
Erindrings- og generationsprojekter og erindringssaloner. Bruger sang, musik, fortælling og greb fra teatrets verden til at skabe levende generationsmøder, hvor minder og begivenheder fra historien vækkes til live. Det giver livsværdi for deltagerne. Der er i 2020 afholdt ni saloner i Roskilde og fem på resten af Sjælland.