You are here

Byens bedste cykelsti?

Af Kathrine Krone
 • input cykelsti

  Alle kan skrive deres idé eller mening om stien

 • skilt cykelsti

  Du kan også sætte et skilt i jorden, der hvor der skal ske noget nyt med stien

 • skilt cykelsti

  Universitetsstien løber mellem Trekroner station og Røde Port

 • kaffe cykelsti

  Stien skal løbende forbedres og det er dem, der deltager, som bestemmer, hvad der skal ske.

Universitetsstien – som løber mellem Røde Port og Trekroner Station langs jernbanen – skal forbedres. Med din hjælp, kan den måske blive byens sjoveste, skønneste og sikreste sti – for både løbere, hundeluftere og ikke mindst cyklister.

Ude på Universitetsstien og ved Trekroner Station står et par store skilte og holdere med postkort. På postkortene kan man skrive idéer til at forandre stien og markere, hvor på stien, der skal ændres noget. Man kan også tage et lille gult flag og stikke i jorden der, hvor man gerne vil have lavet noget om.
Det er Mette og Mikkel fra ByLivsLab i Byens hus på Stændertorvet, der er i gang med at samle idéer ind. I sidste uge var de ude på stien for at give en kop kaffe og få input fra de forbipasserende.

Brugerne bestemmer

Flere af stiens brugere siger, at de allerede i dag er glade for at Universitetsstien, fordi den ikke er tæt på biler og anden trafik og, at den er grøn og fredelig. Men der er også ønsker til forbedringer, lige fra små ændringer til nye, sjove forslag.

Og den lille sti-event er kun starten. Hvis du har en mening, en idé eller vil være med til at mødes og udvikle stien sammen med andre, så skriv til byenshus@roskilde.dk, eller læs mere på skiltene langs stien. Det er nemlig op til dem, der deltager at bestemme, hvordan stien forbedres ét skridt ad gangen.

Kulmination om 3 år

Stien skal løbende forbedres af dem, der bruger den de næste tre år. I år 2020 kulminerer rækken af forbedringer, når stien rettes ud og dermed giver en mere direkte forbindelse mellem Trekroner og Roskilde bymidte. Bane Danmark har givet kommunen lov til at lave et nyt forløb på Universitetsstien, så den fremover følger jernbanesporet hele vejen i stedet for i dag, hvor der er en strækning på lidt over 500 meter, hvor stien slår et knæk ind på villavejene omkring Præstemarksvej.

Hvor, hvad, hvornår

HVOR:

Universitetsstien følger den nordlige side af jernbanen fra Røde Port til Trekroner Station – en strækning på lidt over 3 km. Fra Solvænget til Gammel Trekronervej er stien en del af villavejene Præstemarksvej, Rypevej og Ternevej.

Byrådet har i 2015 bevilget 6,6 mio. kr. til at disse ca. 500 meter kan lægges langs jernbanen med en stibro over Præstemarksvej. Den nationale cyklistpulje har givet et tilskud på 2,6 mio. kr. af de 6,6, mio.

HVAD:

Stien er hovedfærdselsåre til Roskildes bymidte for Trekroners 5.000 borgere, hvis de ikke tager tog, bus eller bil. Det samme gælder for en stor del af Absalons’s ca. 3.000 studerende i Trekroner og for de af Roskilde Universitets 10.000 ansatte og studerende, der tager fra Roskildes bymidte til Trekroner.
Mange borgere fra fx Ternehaven og dronningekvarteret ”hopper på” Universitetsstien og bruger den del, der ligger tættest på Roskilde by.

HVORNÅR:

Arbejdet afventer, at Bane Danmark samtidig udfører sporarbejde på strækningen. Det sker i 2020. Anlægget af den del af Universitetsstien forventes derfor at starte i 2019 og slutte i 2020.

Dato: 29. September 2017

Senest opdateret:

18. Marts 2019

Kommentarer

Oversigtsforhold

Der er dårlige oversigtsforhold mange steder på stien. Meget dårlige endda. Ved de 2 knæk efter Østre Kirkegård, ved forbindelserne til Byageren og igen ved de høje støttemure omkring Ternehaven.