You are here

Camp Colonel – En kunstinstallation på Stændertorvet

Af miakrogh
Efter Coronakrisen forsøger Danmark at finde tilbage til en ny normaltilstand. Ingen kender konsekvenserne af tre måneders nedlukning samt et nyt globalt trusselsbillede, men vi har alle følt forandringerne på egen krop.

I Roskilde er fraværet af normalitet meget aktuelt netop nu. Selvom sommeren kommer og studenterne springer ud, mangler den årlige begivenhed, som på mange måder strukturerer året i byen, nemlig Roskilde Festival. I dagene 28.6 – 4.7 er vi vant til at se endeløse rækker af kuppeltelte, fyldt med glade, fulde og kulturelt interesserede mennesker. Vi er vant til at træde ind i en lille tidsboble, hvor sengetider, samlivsformer, kunst og musik er vendt på hovedet. Vi er vant til at se vores verden fra et andet sted, lidt udefra: Fra festens vilde rus og ekstatiske øjeblikke.

I år er Roskilde Festival helt enkelt aflyst. Det ønsker vi at markere med en kunstinstallation, der foregår i dagene 29.6 – 3.7. Kunstneren er den internationalt anerkendte Thierry Geoffroy / Colonel. Han er oplagt, fordi han arbejder i nuet og retter sit kunstneriske blik mod det aktuelle og samtiden. Fordi han siden midten af januar 2020 har arbejdet med Corona som kunstnerisk materiale. Og fordi hans lærred er… kuppeltelte.

Igennem de seneste 35 år har Thierry Geoffroy / Colonel opstillet kuppeltelte med poetiske og politiske slogans til Venedig Bienalen, på verdenskendte museer og i byrum overalt i verden. Nu inviterer vi ham til at opstille sådanne telte i Roskildes smukkeste og mest regelrette rum: Stændertorvet.

Thierry Geoffroy / Colonel’s installation er ikke en direkte kommentar til Roskilde Festivals aflysning. Den er en indirekte kommentar til samtiden og til de store, livsforandrende ændringer, der er i gang lige nu. Installationen reflekterer både coronakrisen og kulturlivets pause uden at adressere dem direkte. Den sætter beskuerne, byens befolkning i stand til selv at tænke og fundere over, hvad det er for en underlig tidslomme, den globale nedlukning har udgjort. Den giver os måske anledning til at tænke over de afsavn, vi har givet og fortsat må give. Og forhåbentlig giver den inspiration til at gå ind i fremtiden med mod til at løse samtidens alvorligste udfordringer.

Ikke mindst bliver installationen smuk. Det vil være et særligt syn at betragte de 15-30 bløde telte, der møder byens facader. Det vil være interessant og tankevækkende at læse de poetiske og politiske budskaber, Thierry Geoffroy / Colonel maler på teltene. Og det vil være mindeværdigt, når teltene er væk.

…Støttes af Roskilde Kommunes Pulje til kultur- og idrætsarrangementer

Dato: 01. Juli 2020

Senest opdateret:

01. Juli 2020