You are here

30-året for murens fald markeres med festival på Kulturstrøget i Roskilde bymidte
Af Byens hus
Kulturstrøgets otte kulturinstitutioner og Golden Days Festivalen inviterer dig til en rejse tilbage til årgang 1989 med udstillinger, film, fællesspisning, retro spillemaskiner, litterære installationer, 80’er universer og meget mere. Der er oplevelser for både børn og voksne den 6. – 22. september

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt, Europa blev genforenet, og Sovjetunionens fernis begyndte at krakelere. Det er også 30 år siden, at internettet blev født, De Grønne Bude begyndte at cykle rundt i København, og Schlüter ’fejede noget ind under gulvtæppet’. 1989 var et vendepunkt i verdenshistorien med et tydeligt ’før’ og ’efter’.

Kulturstrøget og Golden Days Festival zoomer ind på ét enkelt år og én begivenhed, der ændrede Europakortet og skabte en helt ny verdensorden. Murens fald afsluttede Den Kolde Krig, satte våbenkapløbet på pause og sendte bølger af håb og optimisme gennem verden, Europa – og hele vejen op til Danmark. Men hvad skete der egentlig med drømmene, nøglepersonerne og med verden? Hvad skete der med muren? Med Europa? Og hvorfor genbesøger yngre generationer netop nu det neonfarvede årtis æstetik, fantasi og kompromisløshed?

Se, smag, lyt og få 1989 helt ind under huden, når vi retter blikket mod en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på. For at belyse og forstå det, som var – men i lige så høj grad for at undersøge vores samtid og få øje på de mure, vi i dag løber panden mod – de fysiske såvel som de sociale. For hvad kan vi lære af 1989?

Træd ned i Civilforsvarets kommandocentral under Klostermarkskolen med Roskilde Museum, ring til Michael Strunge i en telefonboks på biblioteket, tag med til fællesspisning og smag på 1989 i Byens hus, lad dit barn kravle over muren i Kreativt hus for børn, se eller gense lokale ungdomsbilleder fra 80’erne i Roskilde Arkivernes fotoudstilling og meget, meget mere.

Projektet støttes af Roskilde Kommunes Kulturpulje.

 

FAKTA

Kulturstrøget x Golden Days: Årgang 1989
Alle arrangementer kan opleves på Kulturstrøget den 6.-22. september
Få et overblik over alle arrangementerne på facebook og på kulturstrøgets hjemmeside

 

Dato: 29. August 2019

Senest opdateret:

12. September 2019