You are here

Kommunens smukkeste rum renses

Af Kathrine Krone
 • renset tapet

  Fotograf: Tom Egelund

  Her ses forskellen, når er sod, nikotin og støv er renset væk

 • Den gamle Byrådssal

  Den gamle Byrådssal før restaureringen af tapetet

 • salen makeover

  Sådan ser salen ud under restaureringen

 • Dawid renser

  Renseprocessen er et arbejde, der kræver tålmodighed ... og en masse vat. Posen er fyldt med det beskidte vat, som Dawid bruger til rensningen

Oplev Den Gamle Byrådssals "makeover" fra juli til oktober.

Måske er du selv blevet viet i Roskildes gamle byrådssal på Stændertorvet – måske kender du nogen, som er. Eller også har du været til et af de 180 arrangementer, som salen rummede i 2016. I så fald ved du hvor særlig Den Gamle Byrådssal er. Og hvis ikke … ja så har du noget til gode. Noget, som du passende kan opleve når salen hen over sommeren slår dørene op for nysgerrige blikke ved flere lejligheder. Her kan du både gå på opdagelse i salens historie og følge arbejdet med at restaurere de 133 år gamle og bevaringsværdige dekorationer af vægge og lofter. 

Læs Lotte Fang-Borups fortælling om Det Gamle Rådhus her.

Hvad skal gøres?

Gyldenlæderimitationerne, der fungerer som vægbeklædning – en slags tapet – i Den Gamle Byrådssal bliver restaureret fra 3. juli til omkring 20. oktober. I samme ombæring renses både bort og loft i salen, som kommer til at fremstå så god som for 133 år siden, da den stod færdig fra arkitekt O. P. Mommes hånd og det første byrådsmøde kunne finde sted – det var den 26. november 1884.

Siden er rådhuset som bekendt flyttet og en ny byrådssal er taget i brug. Men Den Gamle Byrådssal står i vid udtrækning med både dekorationer og ånd bevaret. Vielser næsten hver lørdag, foredrag, koncerter, folkemøder og pralearrangementer. Det er hvad Den Gamle Byrådssal bliver brugt til i dag, hvor den fungerer som et af de lokaler som, man låne via Byens hus Roskilde. Salen udlånes primært til offentlige arrangementer til glæde for kommunens indbyggere, turister og livet i bymidten.

Hvem gør det?

Konservator Tom Egelund er udvalgt til opgaven af kommunens bygningsafdeling. Og takket være en donation fra Becket-Fonden og assistance fra Roskilde Museums dygtige medarbejdere, kan du samtidig få et helt særligt indblik i salens historie og konservatorernes arbejde på stedet, når der er skattejagt i juli og visning hver onsdag kl. 17.00 helt frem til den 11. oktober.  

Hvornår kan jeg se det?

Oplev restaureringen

Hver onsdag kl. 17.00 fra den 5. juli til den 11. oktober - Mødested på trappen foran Det Gamle Rådhus

Skattejagt og det arbejdende værksted

Tirsdag til lørdag kl. 11-15 fra den 19. til den 31. juli - Start i Skt. Laurentii Kirketårnet ved Roskilde Museums lille skranke

”Overvældende opbakning”

Sekretariatsleder i Byens hus Kathrine Krone Laurent er overvældet over opbakningen og handlekraften:

”Det er ikke engang et år siden, at vi dannede en lille tapet-gruppe, der ønskede at sikre dette smukke rums bevaring og samtidig øge kendskabet til det. Siden er det bare gået slag i slag. En masse mennesker – ikke mindst mine kollegaer i Roskilde Kommunes bygningsafdeling - har virkelig lagt sig i selen for at få det til at lykkes. Det er en ægte Alle Tiders Roskilde historie.”  

Støtte og samarbejde om formidling

Beckett-Fonden har doneret 50.000 kr. til at udbrede kendskabet til denne lokalhistoriske perle og dens snirklede eftermæle om blandt andet ”bedste borgere”, arkitektoniske landevindinger og rovfuglen, der vender hovedet den gale vej. Roskilde Museum og lokalhistoriker Lotte Fang-Borup har brugt tid på at sammenstykke salens historie. Og konservator Tom Egelund fra Nordisk Konservering giver med plancher og åbne døre et indblik i det helt særlige arbejde det er at bevare det bevaringsværdige.  

 

Dato: 05. Juli 2017

Senest opdateret:

18. Marts 2019